Compania aeriană TAP Air Portugal

Informaţii generale

TAP Air Portugal este cea mai mare şi în acelaşi timp compania aeriană natională a Portugaliei, care a fost înfinţată în anul 1945.

Din anul 2004 Compania aeriană TAP Air Portugal operează 3, 4 apoi din anul trecut săptămânal de 6 ori zboruri directe între Budapesta şi Lisabona, de unde prin legături confortabile se pot ajunge la cele mai importante destinaţii pentru călătorii unguri şi români ai TAP Air Portugal (cu excepţia curselor europene), astfel:

 • Lisabona, Portugalia
 • Madeira (Funchal, Porto Santo), Portugalia
 • Portó, Portugalia
 • Faro, Portugalia
 • Insulele Azore (Ponta Delgada,Terceira, Horta, Pico), Portugalia
 • Luanda - Angola
 • Bissau - Bissau-Guinea
 • Dakar, Senegal
 • Sal, Praia, Insulele Capului Verde
 • Sao Tomé -
 • Johannesburg, R. Sud Africană
 • Maputo, Mozambic
 • Natal, Recife, Fortaleza, Salvador, Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Sao Paolo, Brazilia, Campinas – Brazilia
 • Caracas –Venezuela
 • New York, Newark,USA

 

Orarul actual* al cursei Budapesta – Lisabona este următorul:

Budapesta – Lisabona**: 15:25 – 18:10
Lisabona** – Budapesta: 10:00 – 14:40

* date cu caracter informativ, care se pot schimba
** ora locală – 2, adică în Lisabona este mai devreme cu 2 ore decât în România)

Pe ruta Budapesta – Lisabona Compania aeriană TAP Air Portugal operează cu aeronave Airbus A319 şi A320 (din când în când A321).

Sosirea pe aeroportul Ferihegy 2A se face cu 2 ore înainte de plecarea cursei, formalităţile de înregistrare (check-in) se încheie cu 30 de minute înainte de ora de decolare.

În perioada orarului de iarnă, TAP Air Portugal efectuează zilnic zboruri spre Lisabona, astfel de 3 ori pe ruta Lisabona - Budapesta – Praga – Lisabona, (marţi, joi, sâmbăta), şi de trei ori pe ruta triunghiulară între Lisabona – Praga- Budapesta – Lisabona (luni, miercuri, vineri). Vestea bună pentru pasagerii către Lisabona este faptul că, deşi aeronava face escală la Praga, pasagerii nu trebuie să coboare din avion. În Praga aeronava staţionează 45 de minute până se îmbarcă pasagerii cehi. În zilele de duminică operează zboruri directe în ambele direcţii între cele două capitale.

Cursele transoceanice ale TAP Air Portugal circulă cu aeronave de tipul Airbus A330 şi A340, de altfel aceste aeronave cu fuzelaj de diametru mare au maxim 3 – 4 ani vechime.

La compania aeriană TAP Air Portugal sunt în funcţiune două variante ale aeronavei Airbus A330, dintre cele 14 avioane, la 4 dintre ele designul interior şi sistemul de divertisment de la bord nu sunt aşa de moderne ca la celelalte 10 aeronave, mai concret sunt diferenţe în sistemul de divertisment de la bord.

 

La bordul aeronavelor Airbus A330 moderne ale TAP Air Portugal, sistemul de divertisment este cu ecran touch screen, potrivit pentru vizionare de filme şi ascultare de muzică, precum şi pentru jocuri în reţea, deci ne putem juca şi cu ceilalţi pasageri de la bord.

Caracteristic pentru cursele TAP Air Portugal, este faptul că sunt puternic climatizate, de acea este recomandat purtarea unei îmbrăcăminte călduroase (ex.pulover) pe timpul călătoriei.

Deservirea la bord al TAP Air Portugal

TAP Air Portugal este una dintre companiile aeriene care pe relaţia Budapesta – Lisabona serveşte încă mâncare caldă la pasageri, deşi în ultimul timp se poate întămpla ca în locul mâncării calde să găsim snack cald. Servitul băuturilor la bord este desigur gratuit, oferta constă din băuturi răcoritoare, bere sau vin, vinurile din provincia portugheză Alentejo fac parte din ofertă, cea ce asigură un nivel serios de deservire. La clasa Business se găseşte şi vin verde – „vinho verde”, adică vin spumos proaspăt de fructe. La clasa Business desigur oferta este mai bogată, de exemplu în oferta meniului figurează şi servitul supei. La ambele clase sunt servite de două ori produse de panificaţie iar după servitul mesei poate fi comandată cafea sau ceai. Pe ruta Budapesta – Lisabona pe durata zborului, se pot viziona la televizor alături de parodii şi filme documentare despre Portugalia totodată şi ştiri. Este interesant faptul că, cursa spre Lisabona zboară mai ales peste Alpi în spaţiul aerian german, în timp ce spre Budapesta Airbus-ul zboară prin sud peste Nice şi Veneţia. Ca o deficienţă a deservirii la bord se poate aminti lipsa la bordul navei a presei în limba maghiară, de aceia este de preferat procurarea acesteia din timp pe aeroport. La bordul aeronavei există comercializare tax free, unde pot fi cumpărate parfumuri sau jucării la preţuri foarte avantajoase. Însoţitoarele de bord sunt în general drăguţe, deşi niciuna nu vorbeşte limba maghiară, dar pe cursa de Budapesta se poate conversa cu ele în limbile engleză, portugheză şi franceză.

TAP Air Portugal deservire pe aeroport

Biroul de voiaj al TAP Air Portugal pe aeroportul Ferihegy 2A:

Adresa: Aeroportul Ferihegy Terminalul 2A, galeria din partea Plecări
Orar: în fiecare zi între orele 07:00 – 22:00
Tel:     +36 (1) 296-5248
Fax: +36 (1) 235-7875
e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

La Budapesta zborurile TAP Air Portugal decolează de pe terminalul Ferihegy 2A
Este preferabil să se ajungă pe aeroport cu 2 ore înainte de decolare, formalităţile de îmbarcare se încheie cu 30 de minute înainte de decolarea zborului.

Despre deservirea de la sol trebuie ştiut că, TAP Air Portugal nu posedă aparat propriu de CUSS (Checkin Unit self system) pe aeroportul Ferihegy, aşadar se pot folosi formalităţile de îmbarcare cu pupitru. Momentan web check in-nul încă nu funcţionează la parametrii normali, dar la sfârşitul primului trimestru al anului 2011 acest sistem va fi cu siguranţă funcţional, deci pasagerii îşi pot printa şi acasă cartelele de îmbarcare. De altfel la plecare, în cazul curselor cu transbordare se pot efectua formalităţile de îmbarcare (check in) pentru întreaga călătorie, astfel nu trebuie ridicate bagajele în timpul transbordărilor.

La terminalul Ferihegy 2A, TAP Air Portugal posedă pupitre de check in proprii, unde pasagerii de clasa turist şi de business sunt trataţi separat. Aeronavele TAP Air Portugal deobicei sosesc la terminale cu pasarelă, deci nu trebuie mers cu autobuzul la avion în timpul îmbarcării, avionul poate fi accesat din sala de aşteptare prin pasarele cu culoare închise. La Lisabona în schimb de cele mai multe ori cursa de Budapesta primeşte loc de staţionare extern, astfel pasagerii sunt transportaţi la clădirea terminalului cu autobuzul.

Check in-ul la Budapesta se încheie cu 30 de minute înainte de decolarea zborului. Acei pasageri care deşi ajung pe aeroport înaintea plecării cursei, dar nu ajung în timp util la check in – dintr-o cauză externă, de ex. ambuteiaje în trafic, etc.- să cheme biroul de voiaj al TAP Air Portugal, unde în cazuri fericite mai pot fi ajutaţi.

Acei pasageri care sigur nu prind avionul, pot primi informaţii la biroul de la aeroport, despre faptul cum pot transcrie biletul de călătorie pentru altă dată sau pentru un zbor de legătură din ziua aceea.

Desigur taxa de modificare a biletelor de avion poate fi diferit, contravaloarea acestuia este de obicei 100 EUR, dar în cazul biletelor cu reducere datorită faptului că acestea nu pot fi modificate, se poate întâmpla ca pentru plecare să fie necesar cumpărarea unui bilet nou. Se recomandă citirea cu atenţie şi cunoaşterea condiţiilor biletului de avion.

A járatot lekéső utasok, a módosítás után általában még aznap el tudnak utazni a Star Alliance szövettség valamelyik járatával (sokszor a Lufthansa frankfurti, vagy a Swiss genfi járatával).

Bagaje:
Spre Lisabona greutatea maximă admisă la clasa turist este de 20 kg, la clasa business este de 30 kg, greutatea bagajului de mână este de 6 kg, acesta este tratat puţin mai flexibil pe aeroport.

TÎn cazul curselor transoceanice TAP Air Portugal este una dintre companiile aeriene care încă mai păstează aşa numitul „peace concept”, adică pot fi expediate două bagaje de maxim 23 kg fiecare. Trebuie avut grijă ca greutatea totală admisă de 46 kg a bagajelor să fie împărţită în mod egal în cele două bagaje, în caz contrar se poate întâmpla ca personalul încărcător-descărcător să nu accepte mânuirea bagajului.

Datorită faptului că TAP Air Portugal promovează golful, aşa un sac de golf poate fi transportat gratuit pe lângă bagajele obişnuite. În cazul anumitor destinaţii, de ex. spre Insulele Capului Verde, sau Natal/Brazilia şi plăcile de surfing de mici dimensiuni pot fi expediate gratuit.

Alte informaţii utile:
Este important de subliniat faptul, că timpul de plecare şi de sosire trecut pe biletul de avion arată întotdeaunea ora locală.

Pe insula Madeira TAP Air Portugal oferă transfer gratuit în cazul sosirii la Funchal în timpul zilei. Autobuzul Shuttle (care transportă pasagerii de pe aeroport în oraş) poate fi folosit prin prezentarea cardului de îmbarcare.

Compania aeriană TAP Air Portugal şi Brazilia

În privinţa călătoriilor spre Brazilia, TAP Air Portugal excelează cu 9 destinaţii directe din Lisabona, zilnic pleacă 10 curse în ţara sambei, acestea sunt:

 • Natal,
 • Recife,
 • Fortaleza,
 • Salvador,
 • Belo Horizonte,
 • Rio de Janeiro,
 • Sao Paolo,
 • Brazilia város,
 • Campinas

Toate cursele TAP Air Portugal spre Brazilia se efectuează cu aeronave confortabile şi sigure de tipul Airbus A330, cu excepţia cursei de Sao Paolo, care circulă cu tipul AirbusA340. Dintre aceste destinaţii, Sao Paolo poate fi considerat un fel de centru de primire- distribuţie, de unde prin intermediul companiei aeriene braziliene TAM (cu bilet TAP Air Portugal) se poate zbura mai departe spre Iguasu, Manaus, Porto Allegre, Belem, Curitiba şi Buenos Aires.

Este o curiozitate faptul că, 90 % dintre biletele de avion comercializate conţin puncte de sosire şi de plecare diferite, astfel dacă ajungem într-un oraş anume din Brazilia atunci putem pleca acasă şi din orice alt oraş.

În cazul destinaţiilor unde nu sunt legături în aceaşi zi, poate fi folosit programul BOM DÍA Lisboa (Bună ziua Lisabona) al companiei aeriene TAP Air Portugal. Acest program asigură cazare şi transferuri gratuite pentru pasageri. Aceşti pasageri sunt aşteptaţi cu plăcuţe inscripţionate (TAP Tranfer), apoi sunt transportaţi cu taxiul la hoteluri de 3 sau 4 stele situate în apropierea aeroportului. Voucherele de cazare sunt predate pasagerilor de către taximetrişti. Reprezentanţa (biroul de voiaj) din Budapesta al companiei aeriene TAP Air Portugal ajută la alegerea celei mai bune oferte din 12 – 15 hoteluri, de trei sau patru stele. Dimineaţa de asemenea pasagerii sunt duşi la aeroport cu taxiul. Deoarece pasagerii ajung la hotel în primele ore ale serii, aşa au posibilitatea de a include în program o vizită de seară a oraşului Lisabona şi o cină plăcută, de asta este acest produs aşa de popular, mai ales că unele legături pleacă numai a doua zi după masă, aşadar pasagerii au la dispoziţie între două curse, o jumătate de zi pentru vizitarea oraşului şi pentru cumpărături. De exemplu pe ruta Lisabona - Rio de Janiero zborul durează 9 ore, aşadar poate este de preferat luarea în considerare a programului BOM DIA Lisboa.Janiero zborul durează 9 ore, aşadar poate este de preferat luarea în considerare a programului BOM DIA Lisboa.

Date de contact companiei aeriene TAP Air Portugal

 

Biroul TAP Air Portugal din oraş:

CEAS Ltd. – Reprezentanţa generală TAP Air Portugal pentru România și Ungaria

Tel.: 021 311 0904

Tel. în Ungaria: +36 1 235-7890, +36 1 296-5248, Fax: +36 1 235-7875 

 e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

GlobeGround Romania / TAP Air Portugal birou de ticketing pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (doar cu 2 ore înainte de zbor) 

Tel: 021 204 2194 / 204 1900 , Fax: 021 201 4814

 

Biroul TAP Air Portugal de la aeroportul Ferihegy 2A:

Adresa: Aeroportul Ferihegy Terminalul 2A, galeria din partea Plecări
Orar: în fiecare zi între orele 07:00 – 22:00
Tel:     +36 (1) 296-5248
Fax: +36 (1) 235-7875
e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Biletele de avion ale companiei aeriene TAP Air Portugal pot fi achiziţionate sau modificate după preferinţe şi pe aeroportul Ferihegy din Budapesta. Programul de funcţionare prelungit şi la sfârşit de săptămână al biroului de voiaj al companiei aeriene este deosebit de avantajos pentru acei pasageri, care sosesc din provincie sau de peste hotare, ei pot prelua, modifica sau cumpăra biletele de avion direct de la biroul de voiaj al companiei aeriene aflată pe aeroport. În birou se acceptă şi plăţile cu cardul.

Flota companiei aeriene TAP Air Portugal:

Aeronavele ce compun flota TAP Air Portugal aparţin în exclusivitate familiei Airbus.
Airbus A319:      19 buc. cu 132 locuri
Airbus A320:      17 buc. cu 156 locuri
Airbus A321:        3 buc cu 194 locuri
Airbus A 330:     12 buc.cu 230 locuri
Airbus A340:       4 buc. cu 274 locuri

Programul Victoria pentru pasagerii fideli ai TAP Air Portugal

Programul pasagerul fidel al companiei aeriene TAP Air Portugal a primit denumirea de Victoria. Programul poate fi accesat pe o pagină web separată, unde este descris amănunţit motivul pentru care merită să se adere la el. Desigur pe pagina de web se poate înregistra on line, se pot bonifica punctele, dar înafara acestora sunt şi alte posibilităţi, de ex. este un „miles calculator” cu care putem vedea, ca pentru o rută dată de câte puncte avem nevoie pentru a primi un bilet de favoare, sau câte puncte am adunat cu călătoriile noastre. Un mare avantaj al TAP Victoria (şi al Star Alliance) este că, punctele pot fi valorificate nu numai pe cursele TAP, de ex. şi pe cursele Lufthansa. De altfel punctele TAP Victoria pot fi acumulate înafara cumpărării de bilete de avion şi prin alte activităţi, de ex. prin achiziţionare de cartele telefonice, sau prin utilizarea serviciilor oferite de benzinării. http://www.tapvictoria.com/en Cei interesaţi de informaţii suplimentare în legătură cu programul pasagerul fidel se pot adresa cu încredere reprezentanţei.