Insulele Capului Verde prezentare

Republica Capului Verde în cifre

Populaţia: 567 000 locuitori
Capitala: Praia, 127 000 locuitori
Suprafaţa: 4033 km2
Insule componente:

Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo, Brava

Limba oficială: portugheză
Religia: Romano-catolică
Fusul orar: GMT- 1
Moneda: Escudo de Capul Verde (1 EUR ~ 110 CVE )
Oraşe importante: Praia, Mindelo, Santa Maria, Assomada, São Filipe, Pedra Badejo
GDP/cap de locuitor: 4 112 $/an
Circulaţia: pe partea dreaptă
Altitutine maximă: 2829 m (Pico do Fogo)

 

Republica Capului Verde se află în Oceanul Atlantic, situat la 570 km spre Vest de coasta Africii de Vest, arhipelagul este compus din 10 insule. Insulele sunt de origine vulcanică, trei dintre ele sunt plate şi dispun de litoral nisipos şi vegetaţie rară, restul celor şapte insule sunt stâncoase şi cu vegetaţie mai bogată. Denumirea insulelor provine de la Cap Vert învecinat din Senegal, pe care descoperitorii portughezi l-au denumit Capul Verde.
Insulele nelocuite anterior au fost colonizate de către portughezi în secolul al XV-lea, apoi teritoriul a căpătat un rol important în comerţul cu sclavi. În secolul al XIX-lea odată cu decăderea comerţului cu sclavi, economia Insulelor Capului Verde lipsită de resurse naturale s-a prăbuşit, dar tot nu au primit autonomie de la Portugalia. Această stare a durat până în anul 1975, când a luat fiinţă Republica Capului Verde independentă.
Un sfert din locuitorii Insulelor Capului Verde trăieşte în capitala Praia. Datorită situaţiei economice grele, în secolul al XX-lea s-a înregistrat o emigraţie însemnată către Europa, America şi Africa, în prezent numărul emigranţilor depăşeşte numărul populaţiei locale.
Economia ţării bazată pe pescuit, exploatarea sării şi viticultură este consolidată de turism şi de investiţiile străine.

Geografia Insulelor Capului Verde

Insulele Capului Verde se află la acelaşi latitudine cu Senegalul, la 570 km spre Vest de ţârmurile senegaleze. Insulele sunt aşezate sub forma unei potcoave, insula cea mai mare este Santiago, unde se află şi capitala Praia. Insulele sunt de origine vulcanică, vulcanul Pico do Fogo este activ şi în prezent.

Clima Insulelor Capului Verde

Deşi Insulele Capului Verde se află aproape de Ecuator şi de Africa, clima de aici este mai blândă, decât în partea continentală a Africii, datorită Oceanului Atlantic. Cantitatea de precipitaţii este redusă pe insule.

 

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sep

Oct

Noi

Dec

Ziua (°C)

24

24

24

24

25

26

27

29

29

29

27

25

Noaptea (°C)

19

18

18

19

20

21

22

23

24

23

22

20

Precipitaţii (mm)

10

12

10

8

23

38

32

22

16

134

5

4

 

Viză de intrare în R. Capului Verde

Pentru a intra pe teritoriul Republicii Capului Verde, cetăţenii români trebuie să fie posesorii unui paşaport valabil încă 6 luni. Viza de intrare se obţine fie la Ambasada Republicii Capului Verde din Germania, fie la Ambasada Republicii Capului Verde din Italia. Obţinerea vizei direct la Poliţia de Frontieră în Republica Capului Verde se poate face plătind 25 Euro – pentru o perioadă de 15 zile – existând posibilitatea prelungirii valabilităţii acesteia la Direcţia Generală de Frontieră. Sunt obligatorii prezentarea unei rezervări de hotel şi dovada existenţei mijloacelor financiare. Telefoane utile: Direcţia de Emigraţie şi Frontalieră din Praia 00238/2611845 (Ambasada Republicii Capul Verde în Italia: Roma - Via Carducci 4, tel. 06/4744643 - 06/4745461 fax. 06/47744582; Ambasada Republicii Capul Verde în Germania: Stavanger Str. 16, 10439 Berlin, tel.: +49 30 20 45 09 55, fax: +49 30 20 45 09 66, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. )

Insulele Capului Verde, atracţii şi programe

Plaje

Pe Insulele Capului Verde găsim plaje excelente, unde apa oceanului este potrivită pentru scăldat tot anul. Cele mai bune plaje se găsesc pe Insulele Sal şi Boa Vista, unde porţiuni de litoral cu nisip alb şi apa puţin adâncă aşteaptă vilegiaturiştii.

Cursuri de surfing pe Insulele Capului Verde

Datorită potenţialului natural, Insulele Capului Verde sunt locul excelent pentru practicarea surfingului, yachtingului şi a kitesurfingului. Pe plaje instructori pregătiţi aşteaptă amatorii sporturilor extreme să-şi însuşească bazele surfingului.

Scufundări

Insulele Capului Verde constituie un loc minunat pentru scufundări sau pentru a urma un curs de scufundări. Putem da examenul PADI internaţional în cadrul cursurilor organizate de către localnici, sau putem descoperii epavele nemumăratelor nave şi fauna bogată.

Observarea nocturnă de ţestoase

Pe Insulele Capului Verde se află cel de al treilea loc din lume ca mărime, unde ţestoasele (Caretta Caretta, Loggerhead Turtle) vin să-şi depună ouăle. Pe aceste ţestoase de mari dimensiuni le găsim pe insule înte lunile Iulie şi Octombrie.

Pescuitul oceanic

Desigur şi pescuitul oceanic este răspândit pe Insulele Capului Verde. Există posibilitatea închirierii de nave şi echipamente şi de a lua parte la excursii de pescuit oceanic.

Excursie pe Insula Santo Antao

Una dintre cele mai frumoase insule ale arhipelagului este Insula Santo Antao, care merită a fi vizitată în cadrul unei excursii organizate de o zi.

Carnavaluri

Cel mai important carnaval al Insulelor Capului Verde se ţine în luna februarie, de Miercurea Păresimilor. Pe străzi dansează dansatori în costume colorate, atmosfera este minunată. Carnavalul Mindelo ţinut pe Insula Sao Vicente este cel mai renumit, unde iau parte mai multe zeci de mii de oameni.

Excursie pe Insula Fogo

Pe Insula Fogo se află vulcanul Fogo, care merită a fi escaladat. Vulcanul este activ şi azi, în jurul lui pe pantele  şi văile fertile se cultivă cafea şi viţa de vie. De aici se deschide o privelişte minunată.

Cidade Velha

Pe Insula Santiago se găseşte oraşul Cidade Velha, aflat sub protecţia UNESCO. Cidade Velha se află la 15 km de Praia. Aici se găsesc ruinele celei mai vechi biserici din lume, construite în 1495, în perioada colonizării, totodată aici se află şi ruinele fortăreţei Real de São Filipe.

Capului Verde - Hărţi

contentmap_plugin