Porto prezentare

Porto este un oraş industrial cu 400 000 de locuitori, fiind una dintre oraşele importante ale Europei de Sud-Vest alături de Lisabona, Madrid şi Barcelona. Porto este centrul Portugaliei de Nord, adversarul veşnic al părţilor sudice, un teritoriu străvechi dens locuit. Porto este reşedinţă regională şi port, situat înaintea cotiturilor râului Douro, care se îngustează înainte de vărsare. Odinioară oraşul Porto a fost capitala ţării, dar a fost nevoit să cedeze acest titlu către Coimbra, apoi Lisabonei.

Atracţiile din Porto

Centrul oraşului cu Gara São Bento - Praça de Almeida Garrett. Principalele obiective de vizitat din Porto se află în oraşul vechi, la podul Ludovic I. şi sunt răspândite pe o rază de 1 km, fără să alcătuiască cartiere tipice. Adevărata atracţie a oraşului o dă poziţia şi atmosfera de oraş vechi.
Turiştii descoperă repede atracţiile oraşului, mai ales cel al oraşului vechi situat pe malul nordic al râului. Această parte a oraşului Porto cu o istorie de 4000 de ani constă din case înguste, dărăpănate, cu ţigle roşii, construcţii improvizate alipite una de cealaltă, care ţin din centrul oraşului până la cartierul Ribeira, şi malul râului Douro. Turul oraşului este obositor, deoarece este îmbucăţit de străzi şi uliţe cu pante mari. Cartierul Ribeira este caracterizat de atracţii unice, viaţa tumultoasă şi salubritatea publică moderată.
O idee bună este turul oraşului cu tramvaiul, cu care putem ajunge până la portul situat pe ţărmul oceanului.
Principalele obiective ale centrului pot fi vizitate şi pe jos.

Palatul Bursei

Clădirea Bursei construită în sec. XIX. din granit şi marmură, a adăpostit corpul de conducere al oraşului, apoi tribunalul şi bursa. În zilele noastre aici pot fi vizitate mai multe expoziţii, care prezintă istoria Oporto.
Deschis:
Luni – Vineri : 9:00 – 12:00 şi 14:00 – 18:00, Sâmbăta –Duminica: 10:00 – 12:00 şi 14:00 – 17:00

Gara São Bento

Lângă catedrala din Porto, care nu este o atracţie remarcabilă, se află Gara São Bento. Gara este deschisă permanent iar pe pereţii ei pot fi văzute momentele mai importante ale istoriei oraşului imortalizate în ceramică portugheză azulejo.

Biserica Sf. Francisc (Igreja São Francisco)

Biserica Sf. Francisc este una dintre cele mai frumoase biserici ale Portugaliei, ale cărei ornamente interioare sunt placate cu 400 kg de aur.
Deschis: Marţi – Sâmbăta: 9:00 – 12:00 şi 14:00 – 17:00

Catedrala (SÉ)

Catedrala din Porto provine din sec. XII. , când a fost folosită ca biserică fortificată, din această cauză de biserică aparţin şi turnuri şi bastioane de veghe. Interiorul catedralei a fost reconstruit în secolul XVII. cele două stiluri încap cu greu una lângă cealaltă.
Deschis: Luni –Vineri: 9:00 – 12:00 şi 14:00 – 17:30

Vila Nova De Gaia

Vizavi de oraşul vechi din Porto, pe cealaltă parte a podului Ludovic I. se găseşte Vila Nova De Gaia, care este căminul vinului de Porto. Înscripţiile de pe ţiglele roşii, literele uriaşe de neon care luminează noaptea şi numele care ornează velele bărcilor barco rabelos aflate în port, fac reclamă marilor distribuitori britanici de vin (Taylor, Graham, Cockburn, Sanderman).
În majoritatea caselor de vin sunt prezentări şi degustări de vin gratuite.
Deschis: Luni – Vineri : 10:00 – 12:00 şi 14:00 – 17:00 .

Turnul Clérigos (Torre dos Clérigos)

După ce escladăm turnul de 75 m din granit al Bisericii Clerigo, ni se deschide o panoramă minunată.
Deschis: Joi – Marţi: 9:00 – 12:00 şi 14:00 – 17:30

Cardul Porto (Porto Card)

Cardul Porto de o zi (pietonal) - 5 EUR

Acest card este valabil 24 ore, nu poate fi utilizat în transportul în comun, dar oferă acces gratuit în majoritatea muzeelor, conţine şi reduceri de preţ la cumpărături.

Cardul Porto de o zi – 10,5 EUR

Şi acest card are valabilitate de o zi (24 ore), şi o putem utiliza în transportul în comun.

Cardul Porto de 2 zile – 10,5 EUR

Card Porto valabil 2 zile.

Cardul Porto de 3 zile – 21,5 EUR

Este un card Porto valabil 3 zile.

Cardul Porto poate fi achiziţionat la aeroportul din Porto, în gări şi la oficiile de turism.

Shoppingul în Porto

Porto oferă oportuniţăţi excelente pentru cumpărături. Pot fi cumpărate mai ales articole de artă plastică portugheză, haine, încălţăminte şi bijuterii la modă. Locul cel mai potrivit pentru shopping este centrul şi bulevardul Boavista, unde se regăsesc magazinele caselor de modă de top.

Aeroportul din Porto

Aeroportul din porto, Aeroporto Francisco Sa Carneiro se află situat la la 11 km spre Nord de oraş. Aeroportul este dotat cu obiective moderne (restaurante, magazine duty-free, farmacii, zone WiFi, poştă, bancă, etc.).

Linia de metrou între aeroport şi centru

De pe aeroportul din Porto circulă metrou către centrul oraşului, care poate fi utilizat de la ora 6:00 dimineaţa până la ora 01:30 noaptea. Călătoria durează între 23 – 35 minute, preţul biletului este de 1,5 €.

Curse de autobuz între centru şi aeroport

De pe aeroportul din Porto putem ajunge în oraş şi cu autobuzele STPC (601, 602, 604), preţul biletului costă şi aici 1,5 €.

Shuttle GOIN’ Porto

Cu serviciile oferite de naveta GOIN’ Porto shuttle putem ajunge contra sumei de 6 € dus şi 9 € dus-întors, la numeroasele staţii amplasate în centru. Detalii pe siteul: www.goinporto.com

Circulaţia în Porto

În oraş se regăsesc formele de transport în comun moderne, cu care putem ajunge la fiecare obiectiv important de vizitat. În Porto sunt reţele de autobuze, tramvaie şi de metrou. Biletele pentru o călătorie se găsesc la preţul de 1,45 €.

 

Porto - Hărţi

contentmap_plugin