Lisabona prezentare

Capitala şi în acelaşi timp cel mai mare oraş al Portugaliei este Lisabona cu 547 000 de locuitori. Capitala Portugaliei este cel mai vestic oraş al Europei continentale, care este situat la vărsarea râului Tejo, pe ţărmul Oceanului Atlantic, la 300 de km de Algarve şi la 400 de km de graniţa cu Spania. Lisabona oferă programe variate vizitatorilor – plajele, monumentele istorice, munţii şi atracţiile aflate în apropierea capitalei sunt doar câteva obiective, pentru care merită vizitat oraşul.
Lisabona este una dintre cele mai vechi oraşe ale Europei, oraşul este mai vechi decât Roma, Londra sau Parisul. Asemenea oraşelor Amman, Roma sau San Francisco, şi Lisabona a fost construită pe şapte coline. Deşi poate părea obositor, pentru explorarea Lisabonei se recomandă totuşi, mersul pe jos, deoarece obiectivele de vizitat se află situate relativ aproape una de cealaltă.
Lisabona este o metroplă adevărată, este un centru financiar, comercial, mediatic, educaţional şi turistic însemnat.

Cardul Lisabona (Lisboa Card)

Cardul Lisboa este un card preferenţial elaborat pentru turiştii care vizitează Lisabona, care face posibil ca odată ce l-am achiziţionat, să putem utiliza gratuit transportul în comun (autobuze, metrou, tramvaie, funicularul, calea ferată suburbană ) şi totodată să avem acces gratuit sau cu reducere în toate muzeele, galeriile de artă importante şi în alte locuri vizitate de turişti.

Preţul cardului Lisboa:

24h

adulţi

18,5 €

24h

copii (5-11 ani)

11,5 €

48h

adulţi

31,5 €

48h

copii (5-11 ani)

17,5 €

72h

adulţi

39,0 €

72h

copii (5-11 ani)

20,5 €

 

Obiectivele de vizitat din Lisabona

Turnul Belem

Cel mai cunoscut obiectiv turistic al Lisabonei, Turnul Belem, parte a patrimoniului UNESCO, se află în cartierul Belem situat la vest de centrul oraşului. În era marilor descoperiri geografice de aici porneau la drum navigatorii portughezi. Turnul Belem este o fortăreaţă gotică pe malul râului.

Mănăstirea Sf. Ieronim

Mănăstirea Sf. Ieronim împreună cu biserica din interior a fost ridicată în prima parte a secolului XVI, în cinstea lui Vasco de Gama, cu ocazia descoperirii Indiei. În faţa mănăstirii Sf. Ieronim, pe malul râului se află monumentul descoperirilor.

Cartierul Alfama

Alfama este cartierul medieval al Lisabonei, care s-a păstrat relativ intact după cutremurul din anul 1755. Printre numeroasele obiective, aici se găseşte cetatea Sf. Gheorghe, de unde se deschide o panoramă minunată asupra Lisabonei. În cartierul Alfama găsim uliţe pavate cu pietre, case văruite în alb.

Cartierul Baixa

Cu stilul elegant, puternic diferit şi cartierul Baixa este un obiectiv minunat de vizitat. Cartierul a fost construit după cutremur, în stil neoclasic, fiind caracterizat de bulevarde orientate spre râu, de pieţe impozante şi străzi perpendiculare. În această parte a oraşului sunt multe restaurante, cafenele, aici îşi petrec serile atât localnicii cât şi turiştii. Tot în cartierul Baixa se află şi Centrul Lisabonei, Praca da Comercio.

Bairro Alto

Bairro Alto este partea de oraş aflată deasupra cartierului Baixa, unde ne putem întâlni cu fado-ul, muzica populară specifică portugheză. Cu secole în urmă Bairro Alto oferea adăpost muncitorilor şi meşteşugarilor simpli, apoi în secolul XIX-lea redacţiile unor cotidiene importante s-au mutat aici. În

zilele noastre numeroase baruri şi restaurante îşi aşteaptă clienţii în Bairro Alto. O mare parte din această parte a oraşului este închisă circulaţiei publice.

Circulaţia în Lisabona

Lisabona dispune de un sistem modern de transport în comun. Aeroportul se află destul de aproape de centru, cu bagaje puţine cursa Aerobus poate fi ideală. În oraş putem circula cu metroul, tramvaiul, taxiul sau cu funicularul.

Clima Lisabonei

Lisabona este una dintre capitalele Europei care dispun de climă plăcută. Primăvara şi vara este cald şi uscat, iarna este blândă dar predomină vântul.

 

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sept

Oct

Noi

Dec

Ziua (°C)

14

16

18

19

22

25

27

28

26

22

18

15

Noaptea (°C)

7

8

10

11

13

16

17

18

17

15

11

9

Precipitaţii (mm)

95

87

85

59

44

18

4

5

33

75

100

97

 

Clima Lisabonei

LIS clima

Lisabona - Hărţi

contentmap_plugin