Portugalia prezentare, Portugalia informaţii utile

Portugalia în cifre

Populaţia: 10,5 milioane locuitori
Capitala: Lisabona
Suprafaţa: 92 000 km2
Limba oficială: portugheză
Religia: romano-catolică
Teritorii externe: Madeira şi Insulele Azore
Fusul orar: GMT + 0, cu două ore mai devreme decât în Bucureşti
Prefixul ţării: +351
Moneda: Euro (€)
GDP pe cap de locuitor: 22 413 €/an
Sărbători naţionale şi zile nelucrătoare: 01. Ianuarie, 25. Aprilie, Vinerea Mare, 1. Mai, Rusaliile, 10. Iunie, 15. August, 5. Octombrie, 1. Noimebrie, 1, 8 şi 25. Decembrie

 

Programul de funcţionare

Deschis:
Băncile: Luni – Vineri 8:30 – 15:00
Magazinele: în zilele lucrătoare 9:00 – 13:00 şi 15:00 – 19:00, Sâmbăta 9:00 – 13:00
Centrele comerciale: 10:00 – 23:00/23:30, Sâmbăta-Duminica şi în zilele de sărbătoare la date variabile
Muzeele de Stat: 10:00 – 18:00 (iarna 10:00 – 17:00) în zilele de Marţi 14:00 – 18:00.
Închis:
În zilele de sărbătoare: Vinerea Mare şi Lunea de Paşti, 1. Mai, 25. Decembrie, ziua de Luni cu unele excepţii ex. Palatul Sintra-Pena
Apelul de urgenţă: 112

 

Portugalia – prezentare

Portugalia se află situată în partea de Sud-Vest al Europei, pe Peninsula Iberică. Ţara se învecinează la Vest şi la Sud cu Oceanul Atlantic iar la Nord şi Est cu Spania, singura ei ţară vecină. Însă adevăratul vecin al Portugaliei este marea – descoperirile portugheze au adus în Europa culturile necunoscute ale pădurilor virgine din Brazilia, din Africa neagră sau Asia galbenă. Datorită portughezilor cunoaştem astăzi trestia de zahăr şi ceaiul, portughezii au adus pentru prima dată porcelanul din China. Sunt de origine portugheză evantaiul, umbrela de soare, sau perna cu pătura de mătase. Primii stăpâni adevăraţi ai oceanelor au fost portughezii care au modernizat Europa Medievală cu descoperirile lor. În Portugalia găsim peisaje sălbatice pustii, plaje minunate, oraşe impozante, pereţii placaţi cu faianţe, strălucire maură, gotică engleză şi atracţiile renaşterii portugheze. Călătorii care vizitează Portugalia găsesc o mulţime de obiective de vizitat, peisaje minunate, mâncăruri şi băuturi delicioase.

 

Clima portugaliei

Clima portugaliei este plăcută caracteristic mediteraneană, care se impune mai ales în regiunile sudice. Clima Portugaliei este puternic înfluenţată de Curentul Golfului şi de Oceanul Atlantic. În partea de Nord a Portugaliei variaţiile de temperatură sunt reduse şi precipitaţiile sunt mai abundente. În părţile interioare ale ţării predomină climatul continental. Verile sunt foarte calde şi secetoase în părţile Sudice, temperaturile ajung adesea la 40 °C. În Portugalia soarele bate 2500 – 3200 ore anual, iarna zilnic 4 – 6 ore iar vara 10 – 12 ore. Precipitaţiile se reduc dinspre Nord către Sud şi sunt caracteristice mai ales iarna.

Bucătăria portugheză

Mâncărurile portugheze

Ingredientele folosite în bucătăria portugheză sunt uleiul de măsline, ceapă multă, ouăle, roşiile şi ciupercile comestibile. Fiind o ţară maritimă consumul de peşte este însemnat, bucătăria portugheză cunoaşte mai multe sute de feluri de preparate din peşte. Alături de felurile din peşte sunt consumate diverse mâncăruri din ouă, orez, legume, diferite specii de raci şi scoici. La prepararea mâncărurilor sunt deseori utilizate vinurile de Porto sau de Madeira.

Băuturile portugheze

Printre băuturile cele mai renumite sunt vinurile, în cadrul acestora se remarcă vinul de Porto. Vinul de Porto este maturizat în butoaie speciale, prin metode speciale. Deşi materia primă a vinului de Porto provine din regiunile Pinhao şi Regua, datorită faptului că prelucrarea se realizează în Porto, aşadar şi denumirea vine de aici. Specialitatea vinului de Porto este dată de faptul că vinul din butoaie este îmbuteliat după 2 – 3 ani, la care se adaugă o esenţă foarte veche (produsă tot din vin de Porto). Esenţa este deseori înlocuită cu ţuică produsă din vinurile locale. Vinul de Porto poate fi sec, demiculce sau dulce, poate fi produs din vin alb sau roşu. Alături de vinuri este preferat rachiul de cireşe şi lichiorul de căpşuni.

Economia portugheză

La începutul secolului XX-lea Portugalia a fost o ţară agrară subdezvoltată, situaţie care s-a schimbat considerabil în secolul al XXI-ea. În anul 1986 Portugalia a aderat la Uniunea Europeană, şi cu aceasta s-a început formarea unei economii globale moderne. Alături de ramurile tradiţionale ale economiei portugheze (pescuitul, cultura plantelor, mineritul) care erau construite mai ales pentru susţinerea populaţiei, în mod continuu apar ramuri industriale moderne ( exportul, industria serviciilor, turismul, serviciile financiare) care joacă un rol tot mai important în economia Portugaliei. Importante sunt de asemenea construcţia de automobile (VW, Peugeot, Citroen), biotehnologia şi cercetarea spaţială. Portugalia se află printre primele 20 de ţări dintre cele mai vizitate ale lumii, anual sosesc în ţară peste 13 milioane de turişti. Locurile cele mai vizitate sunt Lisabona, Algarve, Madeira şi Porto.

Limba portugheză

Limba portugheză este vorbită în lume de peste 230 milioane de oameni. Limba portugheză este de asemenea limba oficială în 9 ţări (Portugalia, Brazilia, Angola, Insulele Capului Verde, Guinea-Bissau, Guinea Ecuatorială, Mozambic, Sao Tome şi Principe), astfel portugheza este cea de a 9-a limbă vorbită în lume.

Marii descoperitori portughezi

Bartolomeo Diaz, a înconjurat pentru prima dată partea sudică a continentului African, pe care l-a denumit Capul Bunei Speranţe, Ferdinand Magellan, a fost primul care a înconjurat Pământul pe mare în 1522, Vasco da Gamma, în 1490 a descoperit calea maritimă către India, şi Pedro Alvarez Cabral, a descoperit Brazilia.

Portugalia hartă

contentmap_plugin