Maroc prezentare

Maroc în cifre

Populaţia:   32,5 milioane locuitori
Capitala:    Rabat
Suprafaţa:  446 550 km2
Limba oficială:  araba, berbera, neoficial mulţi vorbesc franceza
Cele mai mari oraşe:  Casablanca, Rabat, Fez, Marrakesh, Tanger, Agadir
Religia: mahomedană
Fus orar:   GMT +2, adică este mai devreme cu 2 ore decât la Bucureşti
Prefixul ţării:  +212
Moneda:  Dirhamul Marocan (MAD) 1 € ~ 11 MAD
GDP pe cap de locuitor:  5 052 €/an
Altitudinea maximă:   Toubkal, 4167 m

   

Maroc prezentare

Marocul se află situat pe marginea de N-V al continentului African, pe ţărmul Mării Mediterane şi al Oceanului Atlantic, aproape de Spania şi de Portugalia. Forma de stat este de monarhie constituţională, unde domnitorul are şi în zilele noastre o influenţă puternică asupra deciziilor parlamentului. Capitala politică a ţării este Rabat, iar cel mare oraş este Casablanca.

Marocul stă pe baze economice destul de slabe, pe teritoriul ţării fiind puţine resurse minerale, din acest motiv ţara este nevoită să importe petrolul şi gazul necesar pentru funcţionarea industriei. Singura bogăţie minerală o constituie fosforul, 70 % din producţia mondială de fosfor fiind dată de Maroc. Economia Marocului constă din industria textilă, cultivarea fructelor şi turism.
Marocul este un stat destul de înapoiat, 40 % dintre locuitori nu ştiu să scrie sau să citească, în ţară nivelul sărăciei este mare. Rata şomajului este foarte ridicată atât printre cei educaţi cât şi printe cei fără pregătire, acest fapt generând deseori tensiuni sociale puternice. Conform evaluării făcute de către ONU în anul 2011, Marocul se situează numai pe locul al 130-lea din lume în privinţa dezvoltării.

Marocanii vorbesc araba şi berbera, majoritatea lor vorbind ambele limbi la nivel de limbă maternă. În oraşul Fez se află cea mai veche universitate a lumii, Universitatea Al-Qarawiyin, care a fost înfiinţată în anul 859 şi funcţionează şi în prezent.

Marocul este o ţară independentă din anul 1956, mai înainte a fost sub dominaţie spaniolă şi franceză. În afara graniţelor Marocului trăiesc un număr însemnat de marocani, în Franţa mai mult de 1 000 000, în Belgia 300 000, iar în Olanda 360 000.

Geografia Marocului

Marocul se află situat pe partea de N-V al Africii, dinspre vest este mărginit de Oceanul Atlantic, iar dinspre nord de Marea Alboran. Vecinul de est este Algeria şi vecinul de sud fiind Sahara de Vest. Deoarece Republica Democratică Sahariană Arabă este sub ocupaţie marocană, practic Marocul se învecinează cu Mauritania.
Marea parte a teritoriului marocan este acoperit de munţi, în sud sunt Munţii Atlas, în nord se desfăşoară Munţii Rif. O parte însemnată din teritoriul de S-E al ţării aparţine de Sahara, din această cauză fiind nelocuit şi neproductiv.

Clima Marocului

Clima Marocului este mediteraneană în părţile nordice şi la vest de Munţii Atlas, spre teritoriile interioare este deşertică. Clima Munţilor Atlas este variabilă, în unele părţi este mediteraneană, în părţile înalte cu precipitaţii, iar în părţile estice spre Sahara este extrem de uscată.

Bucătăria marocană

Mâncărurile marocane

Bucătăria marocană este considerată de mult una dintre cele mai variate bucătării ale lumii. Mâncărurile marocane sunt puternic condimentate. Mâncărurile din carne marocane constau mai ales din pui, dar şi carnea de vită şi de miel poate fi materia primă pentru ele. Mâncarea cea mai renumită a Marocului este kuskus-ul.

Băuturile marocane

Cea mai renumită băutură a Marocului este ceaiul verde cu mentă.

Maroc - Hărţi

contentmap_plugin