Funchal prezentare

Oraşul Funchal cu 103 000 de locuitori este capitala Insulei Madeira şi totodată cel mai de seamă oraş al insulei. Insula Madeira a fost descoperită în anul 1420 de către navigatorii portughezi, aceasta fiind începutul marilor descoperiri geografice, întemeierea oraşului Funchal datează din această perioadă. În curând în oraş au apărut comercianţii flamanzi şi italieni, artiştii şi arhitecţii şi astfel dezvoltarea oraşului a luat amploare. Funchal este din secolul al XVI-lea un port important şi centru comercial, în zilele noastre fiind un loc preferat de turişti, este centrul politic, economic şi turistic al Madeirei autonome.

Atracţiile din Funchal

Oraşul Funchal se află situat pe partea de S-E a insulei Madeira, pe ţărmul Oceanului Atlantic. Aşezarea pitorească, clima, vegetaţia abundentă şi clădirile construite în stilul Mánuel trezesc interesul pentru acest oraş.

Obiectivele de vizitat şi programele din Funchal

Grădinile botanice

Grădinile botanice se află printre obiectivele preferate ale oraşului. Dintre acestea, trei grădini mai mari merită să fie vizitate, acestea sunt Jardim Botanico, Jardim Orquidea şi Blandy’s Garden. În cadrul grădinilor botanice pot fi observate plante şi păsări rare.
Fortăreţe
În Funchal mai multe fortăreţe îşi aşteaptă vizitatorii. În partea superioară a oraşului se găseşte Fortaleza do Pico, care a fost construită din bazalt în secolul al XVI-lea, de către spanioli. Pe ţărmul oceanului găsim fortăreaţa Sf. Laurenţiu, care deşi nu a avut rol militar, a servit multă vreme ca palat al guvernatorului, astăzi funcţionează ca oficiu republican.
Merită de asemenea vizitată şi fortăreaţa São Tiago, a cărei clădire galbenă stă pe ţărmul oceanului.

Lăcaşe de cult

Dintre bisericile din Funchal recomandăm pentru vizitare Catedrala (Se), Biserica Ocrotitorului (Igreja do Soccoro) şi Capela Corpo Santo (Capela do Corpo Santo).

Praça do Município

Pe piaţa ornată cu pavaj din piatră albă şi neagră, se află trei dintre clădirile importante din Funchal. Acestea sunt Primăria, Universitatea şi Palatul Episcopal.

Piaţa de peşte

Piaţa de peşte poate fi interesantă pentru vizitatorii, care sosesc pe insulă din ţări fără ieşire pe mare. Prin  vizitarea pieţii putem arunca o privire în viaţa cotidiană a localnicilor şi în obiceiurile lor de a lua masa.

Piaţa de fructe

Un obiectiv interesant în Funchal este şi piaţa de fructe, alături de piaţa de peşte. Pe insula tropicală a Madeirei cresc o mulţime de soiuri de fructe, alături de banane, struguri, caise, găsim de asemenea numeroase fructe băştinaşe pe care putem să le cumpărăm.

Telegondola (Teleferico)

Telegondola porneşte către munţi de pe ţărm. Traseul telegondolei trece direct deasupra oraşului şi oferă o vedere minunată asupra oraşului, oceanului şi asupra munţilor desigur. Traseul de 3173 m lungime este parcurs în 15 minute şi se ridică la o altitudine de 560 m deasupra nivelului oceanului.
Funcţionează zilnic între orele 9:30 – 17:45. Informaţii suplimentare pot fi obţinute de pe:
http://www.madeiracablecar.com/index_UK.html

Canalele Levada

Levada sunt canale de irigaţie, care împânzesc întreaga insulă Madeira. Prin intermediul levadalor este drenată apa pentru irigaţii, de pe terenurile nordice cu precipitaţii abundente către terenurile agricole sudice. Iniţial au fost construite pentru irigarea culturilor de trestie de zahăr, dar în zilele noastre servesc culturile de banane. Canalele Levada alcătuiesc o reţea lungă de 1400 km. Pe suprafaţa insulei şi dealungul canalelor se află pretutindeni poteci înguste, care constituie trasee turistice minunate pentru vizitatori.

Portul

Nu trebuie omis nici vizitarea portului din Funchal. Pe de o parte de aici pornesc cursele maritime către insula Porto Santo, pe de altă parte aici se găseşte copia fidelă a corabiei lui Cristofor Columb.

Excursie pe insula Porto Santo

Porto Santo dispune de o plajă cu nisip auriu, lungă de 9 km. De pe Madeira merită să fie efectuată  o excursie de o zi pe această insulă.

Alte programe în Funchal

În Funchal ne putem crea numeroase alte programe, după plăcerea şi portofelul nostru. Merită vizitate pieţele locale de peşte şi de fructe, există posibilitatea observării balenelor şi a delfinilor în cadrul unor excursii navale organizate, se recomandă încercarea gusturilor locale şi vizionarea vreunui spectacol folcloric.
În Funchal putem alege dintre foarte multe festivaluri (ex. festivalul florilor, festivalul muzicii electronice), expoziţii şi programe active pentru petrecerea timpului liber. Pe lângă acestea Madeira este locul perfect pentru încercarea ciclismului montan, turelor montane, pescuitului la adâncime, scufundărilor sau a yachtingului.

Funchal - Hărţi

contentmap_plugin