Madeira prezentare

Madeira în cifre

Populaţia: 238 000 locuitori
Capitala: Funchal, 103 000 locuitori
Suprafaţa: 750 km2
Limba oficială:   portugheză
Fus orar: GMT +0
Oraşe importante: Ribeira Brava, Machico, Câmara de Lobos, Santa Cruz, Punta do Sol
Circulaţia rutieră: pe partea dreaptă
Altitudinea maximă: 1861m (Pico Ruivo de Santana)

 

Insula Madeira situată la 1000 de km SV de ţărmurile portugheze, a fost descoperită în anul 1419 de navigatorii portughezi, devenind prima staţie a marilor colonizări ale Portugaliei. În zilele noastre Madeira este o staţiune populară, unde anual călătoresc milioane de turişti, ca să admire frumuseţile naturii, să cunoască cultura şi ospitalitatea acestei insule vulcanice. Insula Madeira este accesibilă din aer şi de pe mare, Compania Aeriană TAP Air Portugal operează curse aeriene către Funchal, capitala Madeirei, din Lisabona şi din Porto.
Insula Madeira este din anul 1976 un teritoriu autonom în cadrul Portugaliei, care dispune de guvern şi legislativ de sine stătător.
Insula Madeira este populară în rândul turiştilor datorită frumuseţilor naturale, ţărmului negru plăcut, culmilor montane spectaculoase, climei subtropicale plăcute şi a resurselor naturale.

 Geografia Madeirei

Arhipelagul Madeirei aparţine de Portugalia, este situată în Oceanul Atlantic, la Vest de ţărmurile marocane şi la 978 km de Lisabona. Arhipelagul se compune din 16 insule de origine vulcanică, dintre care numai două sunt locuite. Dintre cele 4 grupuri de insule, cea mai mare este Insula Madeira (741 km2 ) cu două insuliţe mici în partea Estică. De aici spre N-E se află Porto Santo, care este înconjurată de 6 insule mici. La 46 km de Porto Santo şi la 20 km de Madeira se găsesc alte trei insule, Ilhas Desertas. Mult mai departe la 280 km spre S se înalţă din ocean cele trei insule ale Ilhas Servagens.
Insula principală a Madeirei are lungimea de 57 km şi lăţimea de 22 km, altitudinea maximă este Pico Ruivo de Santana (1861 m). O parte a ţărmurilor este nisipos, dar în multe locuri pereţi stâncoşi abrupţi stau pe ţărmul oceanului. 90% din suprafaţa Madeirei se află la o altitudine mai mare de 500m, insula dispune de 150 km de ţărm.

Clima Madeirei

Clima Madeirei este variată, deoarece pe insulă se găsesc munţi de înălţime remarcabilă. Clima Madeirei este în fond mediteraneană, în munţii de peste o mie de metrii este montană. Odată cu altitudinea creşte şi oscilaţia temperaturii zilnice şi anuale. Partea de N-V a Madeirei este mai răcoros şi mai bogat în precipitaţii faţă de partea de S-E. Vremea insulei este puternic înfluenţată de Curentul Golfului.

 

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sept

Oct

Noi

Dec

Ziua (°C)

19

19

19

20

21

22

24

26

26

24

22

20

Noaptea (°C)

13

13

13

13

14

16

18

19

19

18

15

14

Precipitaţii (mm)

102

87

63

38

19

12

25

31

37

75

100

100

 

Flora insulei Madeira este subtropicală până la altitudinea de 300 de metrii, între 300 – 750 m este mediteraneană, unde cresc cerealele şi strugurii, peste această altitudine se găsesc soiuri de conifere şi de salcâm. Madeira este foarte bogată în flori şi fructe.

Economia Madeirei

Insula Madeira este cea de a doua regiune ca bogăţie a Portugalei. Turismul înseamnă încasări din ce în ce mai importante, pe lângă aceasta producţia agricolă (viticultura, vinurile, bananele şi alte fructe), pescuitul şi industria manufacturieră dau bazele economiei.   

Viza de intrare în Madeira

Deoarece Insula Madeira este un teritoriu autonom care aparţine de Portugalia, care este la rândul ei membra Uniunii Europene, aşadar pentru călătorie nu trebuie viză de intrare.

Obiective de vizitat şi programe în Madeira

Cea mai mare atracţie a insulei o constituie resursele naturale şi flora insulei. Pereţii stâncoşi abrupţi care se prăbuşesc în mare, păduri verzi, pâraie, cascade, ţărmuri vulcanice, mediul înconjurător exotic nemaivăzut în Europa primesc călătorii. Două treimi ale suprafeţei Madeirei se află sub protectoratul UNESCO.
Madeira este alegerea perfectă pentru toate generaţiile de turişti. Cei care preferă vacanţele active, precum şi cei care doresc să şi petreacă timpul liber practicând surfingul, scufundările, yachtingul, ciclismul montan, alpinismul, turele montane, zborul cu parapanta, zborul cu deltaplanul, pe Madeira îşi găsesc socotelile.
Madeira este de asemenea o alegere excelentă pentru odihnă şi pentru regenerare. În ultimii ani pe insulă au fost dezvoltări importante ale infrastructurii hoteliere, astfel astăzi hoteluri şi servicii care satisfac toate exigenţele aşteaptă călătorii. Alături de hoteluri au apărut şi restaurantele cu bucătărie internaţională de înalt nivel. Pentru cei care doresc relaxare, nemumărate grădini botanice promit o emoţionantă petrecere a timpului.

Madeira - Hărţi

contentmap_plugin