São Paulo prezentare

São Paulo, pe numele popular Sampa, este cel mai mare oraş al Braziliei şi al Americii de Sud, totodată este cel de al cincilea oraş al lumii ca mărime. São Paulo este un centru politic, comercial, industrial,  economic, financiar şi cultural determinant şi pe plan global, care se dezvoltă foarte rapid.
În anul 1970 oraşul avea 6 milioane de locuitori, în zilele noastre este căminul a 11 milioane de brazilieni, iar în regiunea metropolitană populaţia ajunge la 20 milioane locuitori.

São Paulo este deja în secolul XX. o superputere industrială, aici se produce aproape 40% din producţia industrială a Braziliei, un rol însemnat are producţia de autovehicule, industria chimică, industria cauciucului. În secolul al XXI-lea modernul oraş São Paulo dispune de un sector al serviciilor şi al afacerilor în dezvoltare rapidă. În São Paulose găseşte São Paulo Stock Exchange, adică bursa, care după volumul tranzacţiilor efectuate este cea de a doua bursă a lumii ca mărime.

São Paulo este un oraş bogat, cosmopolit, unde s-au stabilit în număr însemnat de imigranţi italieni, portughezi, germani, spanioli.

São Paulo aşezarea geografică, vremea

São Paulo se află situat în partea de S-E a Braziliei, la marginea podişului aflat la 70 km de Oceanul Atlantic, care se ridică deasupra litoralului la o altitudine medie de 800 de metri deasupra nivelului oceanului.
São Paulo dispune de un climat subtropical, care în comparaţie cu litoralul sau cu părţile continentale ale Braziliei, este mai moderat dar cu mai multe precipitaţii. Sunt frecvente schimbările bruşte de temperatură, din acest motiv vremea oraşului este incalculabilă.

 

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sep

Oct

Noi

Dec

Ziua (°C)

27

28

27

25

23

22

23

23

24

24

26

26

Noaptea (°C)

19

19

18

16

14

12

12

13

14

15

16

18

Precipitaţii (mm)

240

250

160

80

70

60

40

30

70

130

140

190

 

Atracţiile din São Paulo

În São Paulo sunt numeroase obiective de vizitat, muzee, parcuri, competiţii şi expoziţii. Oraşul găzduieşte Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei, săptămâna modei din São Paulo.

Avenida Paulista

Este bulevardul care leagă partea nouă cu cea veche al oraşului São Paulo, pe care se găsesc laolaltă clădiri istorice şi zgârie-nori moderne. De-a lungul Avenidei Paulista găsim numeroase centre comerciale, restaurante, muzee, galerii de artă, teatre. Tot aici se găseşte şi Muzeul de Artă din São Paulo (Museu de Arte de São Paulo).

Casa Rozelor  (Casa das Rosas)

Casa Rozelor (Casa das Rosas) este o curie construită în stil francez în anul 1935.

Catedrala (Catedral da Sé)

Catedrala construită în stil neogotic, dispune de 14 turnuri, a fost renovată în anul 2002. Aceasta este cea mai mare biserică din São Paulo. http://www.catedraldase.org.br/site/?lang=en

Clădirea Martinelli (Edifício Martinelli)

Primul zgârie-nori al oraşului São Paulo a fost construit de către imigrantul italian, în anul 1929, în stil gotic. De pe acoperişul clădirii se deschide o panoramă minunată asupra oraşului.

Fundação Maria Luisa e Oscar Americano

Expoziţia prezintă amintirile vremurilor coloniale portugheze, pot fi văzute numeroase articole de mobilier, porcelan, sculpturi.

Muzeul Limbii portugheze (Museu da Língua Portuguesa)

Muzeul interactiv se găseşte la Gara de cale ferată Estação da Luz, deoarece imigranţii au sosit aici în număr mare şi odată ajunşi în Brazilia, mulţi dintre ei aici s-au întâlnit prima dată cu limba portugheză.

Centrul oraşului São Paulo

Centrul oraşului São Paulo abundă de clădiri istorice şi de biserici. Acestă partea a oraşului este în curs de renovare.

Memorialul America Latină (Latin America Memorial)

Este un complex de clădiri care a fost inugurat în anul 1989, şi care exprimă intergrarea culturală, economică, politică şi socială a americii latine. Clădirile complexului au fost construite în jurul a două pieţe, în clădiri se regăsesc muzee, biblioteci şi obiective ale arhitecturii moderne. Între anii 1989-2007 aici a avut sediul şi Parlamentul Americii Latine.

Magazine de lux în São Paulo

Cererea pentru articolele de lux cunoaşte o creştere vertiginoasă în São Paulo. În noile cartiere comerciale ale oraşului mărcile de modă cele mai scumpe din lume, saloanele auto exclusiviste, magazinele de bijuterii, restaurante şi buticurile îşi aşteaptă clienţii brazilieni şi străini înstăriţi.

Circulaţia în São Paulo

Aeroportul Internaţional Guarulhos (GRU)

Aeroportul Guarulhos dispune de două terminale şi se află la 40 km de São Paulo. Aici sosesc cursele aeriene TAP Air Portugal. De pe aeroport putem ajunge cu autobuzul (shuttle bus) pe celelalte aeroporturi  sau la diferite puncte ale oraşului São Paulo. Majoritatea curselor de autobuz au legătură cu reţeaua de metrou din São Paulo. De asemenea putem ajunge în oraş şi cu taxiurile Guarucoop sau cu cursele São Paulo bus transfers.

Reţeaua de metrou şi de cale ferată în São Paulo

Cel mai indicat mijloc de transport pentru turişti este metroul, care este modern, rapid şi sigur. Preţul biletului este de R$3.00. Harta reţelei de metrou poate fi accesat pe: http://www.cptm.sp.gov.br/e_images/geral/mapa_popup.asp

Bilhete Único

Bilhete único este o cartelă de metrou cu preţ redus, cu care putem utiliza şi autobuzele, trenurile şi metroul. După achiziţionarea cartelei putem călători de patru ori cu transferurile preferate (pe o durată maximă de 3 ore) în reţeaua de transport în comun al oraşului São Paulo. Cartela poate fi procurată în staţiile de metrou, tutungerii şi centre comerciale.

São Paulo - Hărţi

contentmap_plugin