Salvador da Bahia prezentare

Salvador da Bahia este capitala statului Bahia, fiind cel mai mare oraş al coastei de N-E al Braziliei. Oraşul mai este denumit şi capitala braziliană a fericirii după locuitorii săi veseli şi nenumăratele petreceri de stradă. Salvador este cel de al treilea oraş ca mărime după Rio de Janeiro şi São Paulo. Pe plan intern oraşul Salvador este renumit pentru bucătăria, muzica şi arhitectura sa.
Salvador dispune de un port important care este de secole un nod comercial important către Portugalia şi celelalte colonii portugheze din Africa şi Asia.
Comerţul cu sclavii sosiţi din Africa a atins cote întradevăr mari în oraş, după unele statistici 35% dintre scalvii sosiţi în Lumea Nouă au ajuns în Brazilia, şi centrul acestuia a fost Salvador da Bahia. Influenţa acestui fapt se resimte şi azi, veselia, dansul, bătaia tobelor, obiectele de artă plastică în stil african se pot găsi pretutindeni în oraş.

Salvador da Bahia aşezarea geografică, vremea

Salvador da Bahia se află situat în partea de N-E a Braziliei, în partea de Vest a peninsulei aflate pe coasta Oceanului Atlantic, pe malul Golfului Baía de Todos os Santos.
Salvador dispune de un climat tropical, unde anotimpul secetos nu este semnificativ. Temperatura este constantă tot anul, cele mai puţine precipitaţii cad în Februarie, iar cele mai multe cad între lunile Mai şi Iulie.

 

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sep

Oct

Noi

Dec

Ziua (°C)

30

30

30

30

29

28

27

27

28

28

29

30

Noaptea (°C)

23

24

24

23

23

22

21

21

22

22

23

23

Precipitaţii (mm)

11

13

15

20

21

21

21

19

17

14

14

13

 

Atracţiile din Salvador da Bahia

Oraşul istoric (Pelourinho)

Partea istorică şi piaţa de sclavi aflate în partea de Vest al oraşului au fost construite între secolele XVII-XIX. Centrul oraşului construit în timpul colonizatorilor este deosebit de bogat în obiective de vizitat, din acest motiv din anul 1985 face parte din patrimoniul UNESCO, pentru aceasta în anii trecuţi au fost restaurate peste 800 de clădiri. Aici găsim biserici, cafenele, restaurante, magazine şi case zugrăvite în culori pastel.

Elevador Lacerda

O curiozitate a oraşului este această pantă naturală, care împarte oraşul în două părţi. Între cele două părţi ale oraşului este o diferenţă de altitudine de 85 m, pe care le uneşte primul lift al Braziliei, Elevador Lacerda. În partea superioară al oraşului se găseşte catedrala şi numeroase clădiri publice.

Plaje în Salvador

În Salvador se găsesc 50 de km de plaje minunate, care se regăsesc atât în partea superioară cât şi în partea inferioară a oraşului. Apa oceanului este caldă şi deopotrivă este potrivită pentru înot, yachting, surfing şi scufundări.

Praia do Forte

La 2 ore de mers cu autobuzul se găseşte Praia do Forte, un sat de pescari, care dispune de una dintre cele mai frumoase plaje ale Braziliei. Locul este excelent pentru scufundări şi observarea ţestoaselor gigant şi a balenelor.

Farul din Barra

La capătul peninsulei Barra într-un vechi fort portughez  se ridică farul Barra. În muzeul farului găsim obiecte provenite de pe vasele europene scufundate. Din fortăreaţă se deschide o privelişte minunată asupra oceanului şi a golfului.

Muzeul Afro-Brazilian (Museu Afro-Brasileiro)

Muzeul aduce omagiu culturii sclavilor aduşi cu forţa din Africa. În muzeu găsim mai ales hărţi, bijuterii, îmbrăcăminte, instrumente muzicale şi sculpturi în lemn. Iniţial clădirea muzeului a fost şcoală medicală.

Biserica Sfântul Francisc (Igreja de São Francisco)

Biserica Sf. Francisc care se găseşte pe teritoriul Pelourinho este una dintre cele mai renumite biserici construite în stil baroc al lumii, fiind totodată una dintre cele mai importante monumente din perioada colonială portugheză a Braziliei. Curiozitatea ei constă în faptul că are trei culoare faţă de bisericile cu un culoar ale epocii. Interiorul bisericii este bogat ornat conform stilului baroc.

Piaţa principală (Mercado Modelo)

Piaţa Principală din Salvador se găseşte în partea inferioară a oraşului lângă port şi Elevador Lacerda. Aici putem cumpăra obiecte de suvenir şi creaţii de artă plastică interesante.

Aeroportul Internaţional din Salvador da Bahia  (Salvador's Deputado Luis Eduardo Magalhães International Airport)

Este unul dintre aeroporturile principale ale Braziliei, unde circulă şi cursele TAP Air Portugal. Aeroportul se află la 28 km de oraş, unde se poate circula cu două feluri de taxiuri (executive şi normale). Taxiul executive lucrează cu un tarif prestabilit, taxiul normal se decontează după contor. De pe aeroport circulă către piaţa  Praca de Se şi un microbuz cu aer condiţionat, care se opreşte şi la principalele plaje. Costul unei curse este de 4 R$.

Salvador da Bahia - Hărţi

contentmap_plugin