Rio de Janeiro prezentare

Rio de Janeiro este una dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii şi totodată una dintre cele mai căutate destinaţii. Rio este unul dintre centrele economice şi culturale ale Americii de Sud, unde se produce 60% din GDP-ul brazilian. Rio este o metropolă cosmopolită dezvoltată cu aproape şase milioane de locuitori şi cu două milioane de vizitatori străini şi cinci milioane de vizitatori brazilieni. Centru cultural, comercial şi industrial, Rio este locul desfăşurării  a numeroase târguri, expoziţii şi conferinţe. Plaja nisipoasă lungă de 90 km, a treia pădure citadină a lumii, Statuia Mântuitorului considerată emblema oraşului, muntele din granit Pâine de Zahăr aflat pe ţărm, lacurile şi lagunele fac un peisaj unic din Rio.
Cea mai renumită atracţie din Rio este statuia Mântuitorului Isus Cristos de pe Muntele Corcovado. La statuie se poate ajunge cu tramvaiul. De la locul de belvedere aflat la baza statuii se distinge clar cum munţii împart Rio de Janeiro în patru părţi. Acestea sunt Centrul (Centro), Zona de Est (Zona Oeste), Zona de Nord (Zona Norte) şi Zona de Sud (Zona Sul), pe teritoriul celei din urmă se găsesc majoritatea atracţiilor din Rio, inclusiv Muntele Pâine de Zahăr („Pão de Açúcar”) şi plajele cunoscute.
În Zona de Nord se găseşte renumitul stadion "Maracanã", unde a jucat odinioară şi legendarul Pelé. Zona de Est este partea modernă cu multe centre comerciale şi plaje minunate. Centro este colecţionarul locurilor istorice şi centrul vieţii culturale.

Vremea din Rio de Janeiro

Clima caracteristică din Rio de Janeiro este cea tropicală. Vara, între lunile Decembrie şi Martie deseori sunt ploi abundente, în părţile interioare ale oraşului sunt obişnuite şi temperaturile de 40°C. În fiecare lună în oraş temperatura poate ajunge la 27°C. Pe ţărm briza oceanului scade temperatura. În Rio media temperaturii minime anuale este de 25°C, iar media maximă este de 28°C, în anotimpul de iarnă chiar şi temperaturile nocturne se situează în jurul valorii de 16°C, temperatura apei oceanului este cuprinsă între 22-26°C tot timpul anului.

 

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sep

Oct

Noi

Dec

Ziua (°C)

29

30

29

28

26

25

25

25

25

26

27

28

Noaptea (°C)

23

23

23

22

20

19

18

19

19

20

21

22

Precipitaţii (mm)

114

105

103

137

85

80

56

50

87

88

95

169

 

Atracţiile din Rio de Janeiro

Statuia lui Isus Cristos Mântuitorul, Corcovado

Emblema oraşului şi una dintre principalele atracţii din Rio este statuia lui Isus Cristos Mântuitorul  aflată pe vârful muntelui Corcovado lângă un perete stâncos care se înalţă din pădurea virgină. Statuia înaltă de 40 m şi cântărind 700 de tone este considerată ca fiind una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Moderne. La statuie se poate ajunge cu tramvaiul sau cu taxiul. La baza statuii se ajunge prin escaladarea celor  200 de trepte, panorama este copleşitoare, dacă nu este ceaţă.

Muntele Pâine de Zahăr (Pão de Açúcar)

Un alt simbol din Rio este Muntele Pâine de Zahăr. Aici se poate ajunge cu telefericul sau pe jos. De pe vârful muntelui înalt de 400 m, se deschide o panoramă minunată asupra Golfului Guanabara,  plajei Copacabana şi asupra oraşului Rio de Janeiro. Costul telefericului este 44 Real/retur.

Plaja Copacabana

Litoralul de 5 km din Copacabana este unul dintre plajele cele mai renumite ale lumii. Pe ţârm se găsesc hoteluri de lux, o mulţime de curioşi şi comercianţi locali insistenţi, deşi Copacabana este cea mai cunoscută plajă din Rio, în oraş pot fi găsite locuri mult mai potrivite pentru scăldat şi odihnă liniştită.

Plaja Ipanema

Cea de a doua plajă renumită din Rio este Ipanema, care este frecventată şi de către localnici. Această plajă este mai puţin aglomerată decât cea din Copacabana. Tinerii brazilieni vin aici să se distreze, să joace volei şi fotbal.

Stadionul Maracanã

Vizitarea stadionului Maracanã este obligatoriu pentru iubitorii de fotbal. Acest stadion este cel mai mare stadion de fotbal al lumii, care dispune de mai mult de 100 000 de locuri. Stadionul Maracanã a fost construit cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal din 1950.

Centrul oraşului Rio de Janeiro (Centro)

În Centrul oraşului Rio obiectivele istorice se amestecă în mod interesant cu arhitectura urbană modernă. În casele vechi sunt multe muzee, cafenele şi magazine de artă industrială. Deoarece această parte a oraşului nu este dens populată, merită să fie vizitată ziua.

Rio de Janeiro - Hărţi

contentmap_plugin