Brazilia prezentare

Brazilia în cifre

Populaţia: 192 376 000 locuitori
Capitala: Brasilia City, 200 000 locuitori
Suprafaţa: 8 514 877 km2
Limba oficială: portugheză
Religia: romano-catolică
Fus orar: între GMT -2, GMT -4
Prefixul ţării: +55
Moneda: Real (1 EUR ~2,49 Real)
Oraşe importante: São Paulo, Rio de Janeiro, Salvaror, Brasília, Fortaleza, Belo Horizonte, Manaus, Curitiba, Recife, Porto Alegre
GDP pe cap de locuitor: 11 700 USD / an
Circulaţia: pe partea dreaptă
Altitudinea maximă: 2994 m (Pico de Neblina)

 

Brazilia prezentare

Bazilia este cea mai mare ţară a Americii de Sud, ocupând aproape jumătate din a continentul sud-american. Brazilia este totodată cea de a cincea ţară a lumii ca mărime după întinderea geografică şi populaţie. Făcând abstracţie de câteva insule mici, Brazilia se întinde pe o suprafaţă compactă. Ecuatorul trece prin partea de Nord a ţării, în apropiere de Macapa, Tropicul Capricornului trece prin partea de Sud a ţării în apropiere de São Paulo.
Întinderea Braziliei spre N-S şi spre V-E este aproape identică, în ambele direcţii distanţa este în jur de 4300 km. Brazilia se învecinează cu aproape toate ţările sud americane înafara de Chile şi Ecuador. Oceanul Atlantic constituie pe partea estică a Braziliei un ţărm de 7367 kilometrii. În această ţară imensă se găsesc 4 fusuri orare, faţă de România în Brazilia este mai devreme cu 5 – 8 ore.
Deşi limba oficială a Braziliei este portugheza, accentul şi intonaţia diferă în mare faţă de limba vorbită în Portugalia sau într-o altă fostă colonie portugheză. În oraşele din Brazilia de Sud mulţi vorbesc italiana sau germana deoarece predecesorii lor erau imigranţi europeni.
În Brazilia se amestecă în mare culturile şi grupurile etnice. Alături de imigranţii africani, indieni şi portughezi au sosit în ţară şi cei europeni, evrei, arabi şi asiatici, din care a rezultat un popor vesel, care este deschis către toate culturile şi noutăţile.
Brazilia este o ţară democratică din anul 1889, deşi adevărata democraţie are numai 30 de ani, deoarece asemenea altor ţări din America de Sud şi aici a fost o dictatură militară.
Brazilia este o republică federală, compusă din 23 de state federale, unde în fruntea unor state se află guvernatori aleşi, care sunt numiţi de preşedintele ţării.

Geografia Barziliei

În Brazilia nu prea găsim munţi înalţi cu adevărat, numai o jumătate de procent din suprafaţa ţării se ridică la o altitudine mai mare de 1200 m, în schimb 40 % din suprafaţa ţării nu atinge nici 200 m altitudine. În ţară se găsesc două mari zone muntoase şi trei câmpii mari. Câmpia cea mai întinsă o constituie bazinul fluviului Amazon şi a afluenţilor săi.
Amazonul este cel mai mare fluviu al reţelei hidrografice compusă din opt mari bazine. Fluviul are lungimea de 5800 km, cu o lăţime medie de 2-3 km. Amazonul dispune de un sector navigabil lung de mai multe mii de kilometrii, lăţimea la vărsarea în ocean atinge 100 km.

Clima Braziliei

Clima Braziliei este tropicală de la Ecuator spre Nord, de asemenea şi între Ecuator şi Tropicul Capricornului, spre Sud de cel din urmă este subtropicală, iar local este temperată. Zonele climatice depind de altitudine şi de distanţa faţă de ocean.
În zona ecuatorială temperatura medie anuală este în jurul valorii de 25 °C. Rio de Janeiro, Recife şi Salvador dispun de un climat cald, temperatura este între 23 – 27 °C tot timpul anului, dar sunt caracteristice si vânturile.
Belo Horizonte şi Brasilia dispun de un climat blând.

În zonele foarte calde sunt 22 °C tot anul, ţării îi sunt caracteristice mai degrabă anotimpurile ploioase şi uscate, decât alternanţa dintre iarnă şi vară.
În Brazilia diferă mult cantitatea precipitaţiilor căzute în unele regiuni. Regiunea de N-E este cea mai secetoasă regiune a Braziliei, în timp ce zona Amazoniană dispune de 3000 – 4000 mm precipitaţii anual (dar şi aici este sezon uscat). În partea de Sud a ţării se poate întâmpla să fie zăpadă şi ger.
În unele locuri este caracteristic fenomenul de ceaţă persistentă, ex. numărul zilelor cu ceaţă în Rio de Janeiro este de 120 zile pe an.

Economia Braziliei

Viaţa economică a Braziliei s-a bazat secole de a rândul pe exportul vreunui produs agricol sau resursă minerală. Începând cu secolul al XVI-lea cu întroducerea forţată a sclavilor au apărut marile plantaţii de trestie de zahăr, Brazilia devenid astfel cel mai mare producător de zahăr al lumii. Din secolul XVII.  devine caracteristic exploatarea aurului şi al diamantelor, apoi în secolul XVIII. cultivarea bumbacului devine importantă odată cu apariţia mecanizării. Din secolul al XIX-lea principalele produse de export sunt cafeaua, cauciucul, cacaoul şi tutunul.
Economia modenă braziliană este cea de a şasea economie a lumii, care se dezvoltă foarte rapid. Un rol important are construcţia de avioane şi de automobile, producţia aparaturii electronice, producţia de încăltăminte, industria textilă şi serviciile financiare.

Viza de intrare în Brazilia

Cetăţenii români, posesori ai unui paşaport (simplu) valabil, sunt scutiţi de obligativitatea deţinerii unei vize pentru a intra, tranzita sau rămâne pe teritoriul Republicii Federative a Braziliei pentru o perioadă de până la 90 de zile. Pentru o călătorie pe o perioadă mai mare de 90 de zile în scopul de a exercita o profesie sau de a studia, trebuie să obţină în continuare vizele corespunzătoare înainte de intrare.
Vizele se eliberează de Ambasada Republicii Feredative a Braziliei la Bucureşti, B-dul Aviatorilor nr.40, Sect.1. Tel.021-2301130, 021-2307825, Fax. 021-2301599, E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. , de unde pot fi obţinute şi detalii suplimentare privind şederea pe teritoriul Republicii Federative a Braziliei

Brazilia - Hărţi

contentmap_plugin